Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

One Hour of Code

(το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό)
Βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνής πρωτοβουλία με τίτλο an Hour of code (βλ. http://csedweek.org/ ) που έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα 9-15 Δεκεμβρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσονται πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο με σκοπό την εισαγωγή σε έννοιες πληροφορικής και ειδικότερα στην έννοια του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ (coding).
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ότι οποιοσδήποτε (μικρός ή μεγάλος) μπορεί να προσεγγίσει τα βασικά του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ χωρίς να έχει ιδιαίτερη προηγούμενη εμπειρία. Παρέχονται μια σειρά από εγχειρίδια οδηγιών με προτεινόμενες δραστηριότητες που μπορεί κάποιος να φέρει σε πέρας μέσα σε μια διδακτική ώρα έχοντας απλά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η δράση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει και δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στην πληροφορική …χωρίς υπολογιστές (βλ. http://csedweek.org/sites/csedweek/files/CSEDrobotics.pdf )
Οι διοργανωτές παρέχουν ειδικές οδηγίες σε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ανά τον κόσμο που επιθυμούν να προωθήσουν την ιδέα του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ στα σχολεία παρέχοντας ένα σύνολο από ιδέες για δράση μέσα στα σχολεία (βλ. Participation Kit – for Computer Science Teachers http://csedweek.org/csteacher ).

Καλώς (…για εμάς) και κακώς (…για πολύ περισσότερους) η πληροφορική στη χώρα μας διδάσκεται σαν ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ. Η προσπάθεια που γίνεται να αντικατασταθεί το μάθημα της ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ από τις ΤΠΕ δεν οφείλεται μόνο σε συντεχνιακή αντίληψη άλλων κλάδων αλλά και στην ελλιπή γνώση ή στην ημιμάθεια που επικρατεί. Φαίνεται ότι στην Αμερική (http://csedweek.org ) και στην Αγγλία (βλ. http://www.bbc.co.uk/news/technology-24446046) ο κόσμος της πληροφορικής οργανώνεται και αγωνίζεται για τις αυτονόητες ΓΝΩΣΕΙΣ και ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ που πρέπει να αποκτούν  τα παιδιά (και όχι μόνο) σήμερα.

Στο διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό συμπεριλαμβάνονται διαφάνειες, φύλλα εργασίας κλπ που είναι φυσικά στην Αγγλική γλώσσα.

Θα προσπαθήσουμε να ανεβάσουμε το σχετικό υλικό στο χώρο συνεργατικής δημιουργίας κειμένων της ΠΕΚΑΠ Αχαΐας και όσοι συνάδελφοι μπορούν παρακαλούμε  να βοηθήσουν στη μετάφραση του υλικού ώστε να είναι άμεσα αξιοποιήσιμο από όλους μας
(θα κάνουμε πρόσκληση για ομάδα εργασίας μέσω της λίστας επικοινωνίας)

Η απλή περιδιάβαση στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα μπορεί να γεννήσει ιδέες που μπορούν να εμπλουτίσουν και την καθημερινή μας διδασκαλία στο σχολείο.

ΥΓ. Αν τα παραπάνω δεν σας πείθουν ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε σε ΧΡΟΝΟ (ο καθένας ΑΤΟΜΙΚΑ αλλά και όλοι ΜΑΖΙ!!! ) ώστε να συμβάλουμε στο γεγονός αυτό
ρίξτε μια ματιά εδώ

(http://csedweek.org/prizes)




εκ μέρους της ΠΕΚΑΠ Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου