Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Κείμενο Διαμαρτυρίας


Οι καθηγητές Πληροφορικής διαμαρτύρονται για το διωγμό
της Πληροφορικής Παιδείας από τα Ελληνικά σχολεία

Η Πληροφορική αποτελεί στις μέρες μας ένα αδιαμφισβήτητα επιτυχημένο επιστημονικό πεδίο. Η πορεία των κορυφαίων παγκοσμίως εταιριών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Πληροφορική και η παγκόσμια αγορά εργασίας είναι σε διαρκή αναζήτηση προσωπικού καταρτισμένου στην Πληροφορική. Τα τελευταία χρόνια, σε προηγμένες χώρες του εξωτερικού, έχει αρχίσει να δίνεται πολύ μεγάλο βάρος στην εκπαίδευση στην Πληροφορική κάτι που αποτελεί και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική.
Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια κινητήρια δύναμη στον τομέα της Πληροφορικής, όχι μόνο διότι οι βάσεις της Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης τέθηκαν πριν 2300 χρόνια από τον Αριστοτέλη, αλλά επειδή είναι η κοιτίδα πλήθους κορυφαίων επιστημόνων που εργάζονται και πρωτοπορούν παγκοσμίως στον τομέα, όπως ανάμεσα σε άλλους οι Ιωσήφ Σηφάκης και Χρίστος Παπαδημητρίου. Οι μαθητές μας κάθε χρονιά αποδεικνύουν ότι υπάρχει συνέχεια με επιτυχίες σε Ολυμπιάδες Πληροφορικής και Ρομποτικής.
Παρά όμως τις σύγχρονες εξελίξεις στη Ρομποτική, την έλευση της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τους κβαντικούς υπολογιστές, την ενσωμάτωση της μεθοδολογίας STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) στην εκπαιδευτική διαδικασία των τεχνολογικά και εκπαιδευτικά προηγμένων χωρών σε Ανατολή και Δύση, η Πληροφορική στην Ελλάδα συμπιέζεται σε διδασκαλία μιας ώρας την εβδομάδα καθώς οι σχεδιαστές της εκπαιδευτικής πολιτικής επιλέγουν να αγνοούν τη σύγχρονη πραγματικότητα και να απαξιώνουν συνεχώς το μάθημα της Πληροφορικής. “Τα σύγχρονα παιδιά ήδη ξέρουν να γράφουν κείμενα στον υπολογιστή και να μπαίνουν στο internet, άρα δεν χρειάζεται να έχουμε ξεχωριστό μάθημα για όλα αυτά”. Είναι σαν κάποιος να ισχυρίζεται ότι το να ξέρεις να κοιτάζεις μέσα από το τηλεσκόπιο σημαίνει πως ξέρεις Αστρονομία ή ότι εφόσον ξέρεις προπαίδεια έχεις μάθει Μαθηματικά.
Την εβδομάδα 15 - 23 Οκτωβρίου σε όλη την Ευρώπη τα σχολεία γιορτάζουν, για μια ακόμη χρονιά, την Πληροφορική σε μια προσπάθεια να τονιστεί η σημασία της γνώσης προγραμματισμού από τους νέους ανθρώπους. Εμείς οι καθηγητές Πληροφορικής θα συμμετάσχουμε με ποικίλες δράσεις στα σχολεία μας. Ταυτόχρονα όμως υψώνουμε και τη φωνή μας και διαμαρτυρόμαστε για τον διωγμό της επιστήμης της Πληροφορικής από το Ελληνικό σχολείο:
Γιατί “σκοτώνετε” την Πληροφορική;
Γιατί στερείτε από τους μαθητές μας το μέλλον τους;
Γιατί δεν μας αφήνετε να διδάξουμε;
Επιδιώκουμε το αυτονόητο: Να ανοίξει μέσα από το ελληνικό σχολείο ο δρόμος που θα οδηγήσει σε αυτό που όλοι θέλουμε, την ανάπτυξη της χώρας μας.
 
  Δευτέρα 17 Οκτωβρίου..
Οι καθηγητές Πληροφορικής ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ    στο διωγμό της Πληροφορικής και του κλάδου
Φοράμε όλοι το σήμα διαμαρτυρίας!



Οι καθηγητές Πληροφορικής της Αχαΐας